En wallet er din kryptovaluta pengepung. Ofte kaldes det også for en elektronisk pengepung, da du ofte vil have dine kryptovalutaer på din computer eller på din mobil. Men faktisk kan du også have dine kryptovalutaer på et stykke hardware, som er den sikreste måde at opbevare dine kryptovalutaer på.

Du ville endda kunne lave en paper wallet, som betyder, at du gemmer dine kryptovaluta adresser via et stykke papir. Det var en metode, som var udbredt, da Bitcoin lige kom frem, da der ikke var særlig mange elektroniske wallets på markedet og ingen vidste, hvem de skulle have tillid til. Sidenhen er der kommet en række wallets, som du kan benytte og i dag har firmaet Ledger også skabt en hardware wallet, som du tilkobler via USB.

Herunder finder du nogle af de muligheder, som du har.

Hvad er en wallet?

Når du ejer Bitcoin, så er de på deres blockchain. Alle der har Bitcoin, har derfor en public key, som alle kan slå op. Det er grunden til, at mange siger, at Bitcoin faktisk ikke er anonymt, for hvis du har en public adresse, så kan du slå alle handler om, som den adresse var en del af. Men for at alle ikke har adgang til dine Bitcoin, så kan man kun have adgang til dem via en private key. Dvs. at ens private og public key skal gå sammen, får du kan lave en transaktion med Bitcoin eller en anden kryptovaluta.

Med en kryptovaluta wallet betyder det, at du flytter dine kryptovalutaer over til en adresse, som du kan få adgang til ved hjælp af den nøgle (key), som du får af virksomheden. De har ikke adgang til dine kryptovalutaer, da de jo stadigvæk er på Blockchain. Men du får adgang til at se dem via din wallet-udbyder.

Med Bitcoin betyder det sådan set, at man ville kunne se alle dine transaktioner, hvis man kender din adresse. Når du bruger en elektronisk wallet, sørger virksomheden for, at ingen kan det, fordi de opretter adresser mellem din wallet og Blockchain. Det anbefales generelt, at man ikke deler sin public key direkte og derfor er det mere sikkert at bruge en elektronisk wallet, end hvis du selv gemte din public key. Det sidste er en mulighed pga. måden hvorved Blockchain fungerer.

I dag har man stort set altid sine kryptovalutaer hos en udbyder af en wallet. Men faktisk kan man også have en paper wallet, men det er ikke rigtig en metode, som er er særlig interessant for de fleste, så hvis du vil vide mere om det, kan du læse om det her.

Her vil vi gennemgå wallets på handelsplatforme, som du bruger, når du skal købe og sælge kryptovalutaer. Elektronisk wallet som du bør have og hardware wallet som du bør overveje.

Wallet på handelsplatforme

Når du handler på en kryptovaluta-børs, som f.eks. Binance, så vil alle dine kryptovalutaer faktisk allerede være på en wallet. Men det er Binance, som håndterer den, selvom de ikke burde have adgang til den. De fleste vælger at hæve deres kryptovalutaer fra handelsplatforme, hvis de ikke skal handle med dem foreløbig. Det er relativt billigt at overføre kryptovalutaer fra en wallet til en anden.

Når du er logget ind hos Binance, kan du se, at de også kalder det for wallet, når du skal overføre eller hæve penge. Det skyldes, at du hos Binance kun kan benytte kryptovalutaer, så for at handle på deres børs skal du f.eks. købe Bitcoin eller en anden kryptovaluta. Den overfører du til din Binance wallet og så kan du handle med dem på børsen. Hvis du nu købte Ripple med Bitcoin, så ville dine Ripple være på sin egen wallet. Hver gang du har en kryptovaluta på Binance, så har den sin egen wallet.

Sådan ser en wallet ud på en handelsplatform
Wallet: En BTC adresse på Binance.

På ovenstående billede kan du se, hvordan det ser ud, hvis du vil overføre Bitcoin til din konto hos Binance. Her har du en BTC adresse. Det er adressen til den wallet, som indeholder alle dine Bitcoins på Binance. Alle konti har deres egen og hvis du ville bruge Ethereum, ville det være en anden. Det er vigtigt, at du ikke overfører Bitcoin til den viste adresse, du skal gøre det til din egen.

Andre kryptovaluta-børser fungerer på samme måde. Når du handler lægger du ikke mærke til, at du benytter en wallet. På nogle platforme har du en wallet til at holde dine kryptovalutaer og så skal du flytte dem over på en anden konto for at handle. Men hos Binance er du klar til at handle, når de står på din wallet.

En handelsplatform som eToro fungerer på en anden måde, fordi eToro ikke er en kryptovaluta-børs, selvom du kan købe kryptovalutaer på dem. Hvis du benytter eToro, skal du overføre dine kryptovalutaer fra deres handelsplatform til en wallet. Det tager længere tid end hos din wallet hos kryptovaluta-børserne, fordi du hos eToro ikke har en wallet.

Vi har det her punkt med for at vise dig, at du faktisk allerede har en wallet, selvom du ikke tænker over det. Vi vil dog anbefale, at du får en elektronisk og hardware wallet også, så du passer optimalt på dine kryptovalutaer.

Elektronisk wallet

De fleste der har en wallet selv, har i dag en elektronisk wallet. Det er også en god og sikker løsning. Sikkerheden bag din elektroniske wallet, kommer an på, hvem du benytter som udbyder. Stort set alle virksomheder som sælger kryptovalutaer har en wallet, du kan bruge. Virksomheder bag en kryptovaluta har også en elektronisk wallet, du kan benytte, da du på den måde kan benytte deres kryptovaluta. Det betyder, at IOTA, Litecoin, Bitcoin Cash har deres egen wallet, som du kan hente på deres side. Men du kan også have en anden elektronisk wallet som f.eks. eToro Wallet eller Blockchain.com.

Hvis du har kryptovalutaer, kan du ligeså godt få oprettet diverse elektronisk wallets, fordi det er gratis at oprette dem og så har du dem, når du skal bruge dem. Du kan så overføre dine kryptovalutaer til disse elektroniske wallets.

Sådan kommer du i gang med eToro Wallet

En eToro Wallet er skabt af eToro og den giver dig adgang til at overføre og modtage kryptovalutaer på tværs at handelsplatforme. EToro anbefaler den selv, hvis du benytter deres platform eToroX, men det er intet krav, da du kan overføre til eToroX fra alle elektroniske wallets.

Sådan ser eToros wallet ud til Litecoin

Det letteste til at komme i gang er, at du går ind i Google Play eller App Store på din mobil og henter deres app. Du søger bare efter eToro Wallet.

Hvis du læser dette indlæg fra din mobil, kan du hente eToro Wallet til din enhed nedenunder:

Hent eToro Wallet til Android

Hent eToro Wallet til iPhone

Med din eToro Wallet får du en adresse til Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Stellar og Ripple.

Sådan kommer du i gang med Blockchain.com Wallet

En af de allermest anerkendte elektroniske wallets er Blockchain.com. De startede helt tilbage i 2011, så de har været med helt fra starten af. Flere prominente navne inden for kryptovaluta, startede da også med at arbejde her. F.eks. grundlæggeren af Binance. Jeg vil sige, at du er i virkelig gode hænder, hvis du vælger have dine kryptovalutaer hos Blockchain.com. I dag har de også fået tilknyttet en hardware wallet, men det vender vi tilbage til.

For at få en wallet hos Blockchain.com skal du blot gå til deres hjemmeside her. I højre hjørne klikker du på “Sign up” og udfylder alle relevante informationer.

Nu får du en konto hos dem. Det er vigtigt at påpege, at Blockchain.com ikke har adgang til dine kryptovalutaer, bare fordi du kan se dem hos dem. Så det er ikke ligesom med din bank. Du har en krypteret adresse med dine kryptovalutaer, som du kan se gennem deres platform, men det er ikke sådan, at ansatte hos Blockchain.com har adgang til dine informationer. Det er kun den person, som har nøglen til din konto, som kan se disse informationer. Det er ekstra sikkert, fordi de endda også hele tiden genereres nye adresser til dig, så på den måde kan ingen slå dine tidligere handler op, da du f.eks. på en Bitcoin adresse kun vil se seneste handel. Det er ret sofistikeret og det er også grunden til, at en elektronisk wallet er langt mere sikkert, end hvis du valgte at lave din egen paperwallet.

Din wallets hos Blockchain.com.

Når du logger ind på din computer kan du se dine kryptovalutaer. Hvis du ønsker at overføre eller sende en kryptovaluta klikker du blot på den og følger instrukserne. Det er ufatteligt simpelt.

De har også en app, som er virkelig brugervenlig. Den gør det let at bruge kryptovalutaer på farten, f.eks. hvis du gerne vil købe noget med Bitcoin. Så skanner du en kode og så bekræfter du på din mobil.

Du har wallets til Bitcoin, Bitcoin Cash, Stellar, USDPAX (en stablecoin som er lig med amerikanske dollars) og Ethereum.

Ledger Nano S – Din hardware wallet

En hardware wallet beskytter din nøgle til at få adgang til dine kryptovalutaer. Det er i stedet for, at du skriver din nøgle ned på et stykke papir eller på din computer. Når du har noget på din computer, er der også en risiko for, at nogen får adgang til din nøgle og dermed får adgang til dine kryptovalutaer. De vil så kunne overføre dem til sig selv, og der er ikke noget, du kan gøre ved det. Når handlen er sket er den sket. Derfor er det vigtigt, at du passer endnu mere på kryptovalutaer end f.eks. din bankkonto.

LEDGER NANO S er den eneste hardware wallet på markedet, som er blevet bekræftet af en tredjepart som sikker. Den krypteres simpelthen din nøgle, så ingen hackere får adgang til den. Ikke engang selvom de stjæler din LEDGER NANO S kan de få adgang til dine kryptovalutaer.

For at benytte LEDGER NANO S indsætter du den i din computer, som vist på billedet. Når du køber den, er du i gang i fire simple skridt.

  1. Du henter deres applikation. Find den her.
  2. Vælg en pinkode og nedskriv din recovery code.
  3. Installér de wallets som du skal bruge. De har 22 kryptovalutaer at vælge mellem.
  4. Du kan også tilføje en ekstern wallet, hvis den ikke er blandt de 22.

Det betyder, at du kan beskytte alle kryptovalutaer med en LEDGER NANO S. Den koster 499 kr. og så sørger den for at kryptere din adgang til kryptovalutaer. Du har kun adgang til dine kryptovalutaer ved hjælp af deres software og din USB nøgle og en pinkode. Hvis du mister din LEDGER NANO S, kan du stadigvæk få adgang til alle dine kryptovalutaer ved hjælp af deres recovery code.

Firmaet Ledger har også skabt en hardware wallet, som virker sammen med Blockchain.com. Den hedder Lockbox, og giver dig samme sikkerhed som LEDGER NANO S. Eneste forskel er, at her benytter du i stedet Blockchain.com, som du allerede kender til, hvis du har en elektronisk wallet hos dem. Dvs. for at få adgang til dine kryptovalutaer skal du bruge Lockbox. Den koster 59$.

Vi vil anbefale, at du som min. har en elektronisk wallet til dine kryptovalutaer. Hvis du ved, at du snart skal handle på en kryptovaluta-børs, så behøver du ikke benytte den. Men hver gang du er færdig med at handle og du ikke ved, hvornår du handler igen, bør du sende dem til din elektronisk wallet. Hvis du vil have optimal sikkerhed, bør du dog investere i en LEDGER NANO S eller Lockbox. Begge er gode hardware wallets fra Ledger, som er den førende på markedet inden for hardware wallets.