Cardano Investeringsguide

Cardano er et utroligt ambitiøst projekt, som vil løse en række problemer inden for kryptovaluta-verden. De kalder sig selv for den 3. generation af kryptovalutaer. 1. generation var Bitcoin og de ser Ethereum som 2. generation af kryptovalutaer.

I videoen ovenover forklarer de, hvad det er, at Cardano gerne vil opnå. De vil have hurtigere transaktioner, blandt andet fordi de modsat Bitcoin og andre kryptovalutaer, vil bekræfte handler via Proof-of-Stak.

Samtidig vil de også være the internet of blockchains, så det bliver lettere at skifte sine Bitcoin ud med Ethereum osv. Jeg vil forsøge at komme bedre ind på de tre punkter, som de nævner i videoen i gennemgangen af dem. På deres hjemmeside kan du se, hvor langt de er med alt i deres såkaldte roadmap. Den er værd at holde øje med for investorer.

Cardanos kryptovaluta hedder Cardano Coin eller ADA.

CFD’er er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. 75% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Sådan køber / sælger du Cardano

Du kan købe Cardano på over 100 kryptovaluta-børser og du kan endda også investere i dem på en platform som eToro. Fordelen ved at handle med Cardano på eToro er, at det er en brugervenlig handelsplatform, hvor du både kan spekulere i kursen ved at sælge (shorte), men du kan også få lov at købe på handelsplatformen.

Hvis du aldrig har handlet med kryptovalutaer før, vil jeg anbefale, at du vælger eToro, fordi du kan have købt Cardano på under 5 minutter.

Mange vælger eToro, fordi de både kan købe aktier, råvarer, ETF’er, indeks og kryptovalutaer på platformen. Så du kan have alt samlet derinde, så du kun skal kigge et sted, når du skal have styr på din portefølje. Det er rart, at du ikke skal holde øje med dine kryptovalutaer på flere forskellige platforme.

Jeg har lavet en trin-for-trin guide herunder til, hvordan du både kan købe og sælge Cardano på eToro.

Sådan handler du Cardano på eToro

Om du tror, at kursen falder eller stiger på Cardano, så er det let at udnytte det til din fordel på eToro. eToro tjener penge på spread, men da alt foregår i amerikanske dollars, kan du let tjekke priserne mod CoinGecko eller CoinMarketCap.

Spread betyder, at du betaler en højere købs- eller salgspris. Du kender det for valutahandel, når du skal på ferie, hvor købs- og salgsprisen ikke er det samme. Hvis du investerer i Cardano via kryptovaluta-børser, så ender du dog også med at betale et gebyr for selve handlen. Så i sidste ender giver det omkring det samme. Men så ved du, hvorfor kursen er lidt anderledes på eToro i forhold til de sider, som holder øje med markedskursen på Cardano på tværs af alle børser.

Hvis du allerede har en konto hos eToro, så er du klar til at investere i Cardano. Ellers skal du oprette en konto. Alt du skal gøre er at trykke på knappen herunder og så kommer du over på en side, hvor du udfylder dine informationer.

Herefter bekræfter du en e-mail, og så kan du være i gang med at investere. Det hele tager omkring fem minutter. Klik på knappen herunder.

CFD’er er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. 75% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Du kommer direkte ind på dit eToro kontrolpanel, når du logger ind. Det er her, at du kan handle med aktier, ETF’er, indeks, råvarer og kryptovalutaer. Herunder Cardano.

Du kan have købt Cardano med et par klik. Det kræver, at du har penge på din konto. Vi kan anbefale, at du overfører penge med betalingskort eller PayPal, da de har et min. på 200$, og så får du adgang til pengene med det samme. Du kan også overføre ved hjælp af en bankoverførsel. Her skal du vente et par bankdage, før du har pengene på din konto. Min. er 500$ på bankoverførsler.

For at indbetale penge og vælge indbetalingsmetode, klikker du i menuen i venstre side, hvor der står “Indbetal penge.” Nu kommer du ind på en side, hvor du vælger betalingsmetode, og du udfylder dine informationer.

Herefter er du klar til at følge resten af guiden og enten købe eller sælge Cardano.

Øverst oppe søger du efter Cardano

Søg efter Cardano på eToro.

Fra eToro: Søg efter Cardano.

Du har altid søgefeltet øverst oppe, hvor du kan søge efter den kryptovaluta, som du gerne vil købe. Her søger du efter Cardano.

Alternativt kan du også se en liste over alle kryptovalutaer og vælge Cardano derfra. Det gør du i menuen i venstre side, hvor du klikker på “Handelsmarkeder.”

Nu kommer du ind på en side og investeringsmuligheder. Her vælger du “Krypto,” som du finder i menuen øverst oppe. Her fra kan du vælge Cardano.

Jeg benytter kun denne mulighed, når jeg gerne vil se en oversigt over alle kryptovalutaer og kryptovalutakryds på eToro. Ellers benytter du den anden mulighed med at søge.

Med en søgning får du samme liste, som du ser på billedet.

Tryk på “Handl.

Du kan handle med Cardano på eToro.

Fra eToro: Klik på “Handl.”

På næste side har du mulighed for at klikke direkte videre til at købe eller sælge Cardano. Hvis du er klar til det, gør du det ved at klikke på “Handl.”

Men du kan også finde grafer og information på denne side. Da eToro er en social trading platform, kan du også se informationer fra andre kryptovaluta-investorer. Du klikker bare der, hvor der står feed, og så kan du se, hvad andre har skrevet om Cardano.

Når du har klikket på “Handl,” kommer du ind der, hvor du kan købe og sælge Cardano.

Vælg om du vil sælge eller købe.

Du kan både købe og sælge Cardano på eToro.

Fra eToro: Køb til venstre. Sælg ADA til højre.

På billedet har jeg valgt at vise både køb og salg ved siden af hinanden. På din skærm står den på køb, når du kommer ind på Cardano. Hvis du vil sælge, skifter du øverst, hvor der står “Sælg.”

Jeg gennemgår både, hvordan du kan købe og sælge, da det er relevant alt efter, hvorfor du har valgt at investere i Cardano. På nedenstående billede kan du se, at du også altid kan lægge en ordre i stedet for, hvis du ønsker en bedre pris. Det kan du både gøre ved salg og køb.

For at salget går hjem, kræver det selvfølgelig, at kursen på Cardano ændrer sig.

Du kan få en anden pris på Cardano, hvis du lægger en ordre på eToro.

Fra eToro: Du kan vælge at lægge en ordre i stedet.

Køb af Cardano

Som du kan se på billedet med køb og salg, så står der i venstre side, at du er i gang med “Rigtig handel med kryptovalutaer.” Det betyder, at hvis du foretager denne handel med at købe for 1.000$, så vil du eje Cardano for en værdi på 1.000$. Da du selv ejer dem, kan du vælge at flytte dem væk fra eToro.

Grunden til at de skriver det er, at du også har mulighed for at foretage en gearet handel i stedet for, hvor du ikke ejer nogle ADA. Hvis du der, hvor der står X1, i stedet valgte X2, så betyder det, at du stadigvæk selv kun betaler 1.000$, men du er eksponeret for 2.000$. Dvs. at du har købt for en værdi på 2.000$, selvom du kun betaler 1.000$. En gearet handel betyder, at du kan få større gevinst eller tab.

En gearet handel gør, at du foretager det, som hedder en CFD. Dvs. at du køber ikke Cardano, men du accepterer, at du har eksponeret dig selv for 2.000$ til den givne pris og eToro følger det underliggende aktiv for at afgøre, om du har tabt eller tjent penge, når du vil afslutte din position.

Hvis du spekulerer i, om prisen på Cardano vil stige, så er en gearet handel en god idé. Hvis du køber Cardano pga. en langsigtet strategi, så bør du foretage en almindelig handel, hvor du selv ejer dine Cardano Coins. Det koster også penge at have en CFD-handel åben, så det er bedst til kortsigtede handler.

Salg af Cardano

Pga. de førnævnte CFD har du også mulighed for at købe en salgsposition på Cardano. Her spekulerer du i, at prisen på Cardano vil falde. Hvis du opretter en salgsposition med den nuværende kurs, så tjener du penge, hvis Cardano falder i værdi. Hvis den derimod stiger, så taber du penge.

Dvs. at du rent teknisk ikke sælger Cardano, for du ejer dem ikke. Men det føles sådan for dig. Det er grunden til, at eToro har valgt at gøre det brugervenligt for dig ved at kalde det for salg.

Der er tale om en CFD, uanset om du vælger gearing eller ej. Med gearing betyder det, at du er eksponeret dobbelt så meget, end du ellers ville være. Det fungerer på samme måde, som jeg beskrev før ved køb.

Det er også grunden til, at når du vil sælge dine Cardano eller lukke en salgsposition, så skal du ind under din portefølje og gøre det derinde. For med “Handl” betyder det bare, at du åbner en salgsposition eller købsposition. Men hvis du vælger uden gearing, er der reelt set ikke tale om en købsposition men blot et køb af Cardano.

Stop loss og hjemtag gevinst

Du har mulighed for at sætte automatisk salg til, hvis du taber eller opnår en bestemt gevinst på din Cardano handel. Husk at tjek om det er slået til, når du foretager en handel, så eToro ikke pludselig har solgt dine Cardano Coin, fordi kursen steg.

Det gode ved at kunne sælge automatisk er, at det gør det lettere at være en aktiv investor på platformen. På den måde kan du automatisk sælge, hvis kursen falder en lille smule ved hjælp af stop loss. Hvis du vil være sikker på, at den sælger, hvis du rammer en bestemt gevinst, så vælger du “Hjemtag gevinst”.

Det kræver ikke mere at handle på eToro. Som du kan se, er det en ufattelig brugervenlig handelsplatform.

Hvad er Cardano?

Fra CoinMarketCap: Cardano er den 11. største kryptovaluta.

Fra CoinMarketCap: Cardano er den 11. største kryptovaluta.

Cardano er den 11. største kryptovaluta. Hvis de opnår den succes, som de regner med, kan de blive en af de allerstørste kryptovalutaer. Derfor er der også mange, som kigger mod Cardano. Derfor kan du finde mange videoer om Cardano på YouTube. I starten linkede jeg til deres roadmap, og det er især den, som mange holder øje med.

Her vil jeg gennemgå deres roadmap sammen med den video, som jeg linkede til i starten, fordi jeg synes, den gør et godt job til at forklare, hvad det er, at Cardano gerne vil opnå og den giver et indblik i de udfordringer, som kryptovalutaer har.

Det spændende ved Cardano er, at ideen er, at når de er færdigudviklet, så er ejerne brugerne af netværket. Så lad os kigge nærmere på de punkter, som Cardano har skrevet om i deres roadmap. Jeg hopper over det første punkt, fordi det handler om, hvad de allerede har gjort og hvornår de startede, så det får ikke sit eget afsnit.

Den første version af Cardano er fra slutningen af 2017 og gjorde det muligt at handle med ADA. Men det er klart, at Cardano er meget mere end deres kryptovaluta.

Decentralisering

Et velkendt punkt inden for kryptovalutaer, da det netop er hele ideen med dem for dem, som arbejder med kryptovalutaer. Men vi har set med Ripple og også store virksomheder som IBM, at for dem handler det mere om, hvordan man kan bruge Blockchain til en mere sikker verden. Cardano vil mere end det, og derfor bevæger de sig hele tiden mere mod mere decentralisering. Det betyder sådan set, at hvis du vælger at blive en del af deres community via deres hjemmeside, så vil du og andre langsomt få mere medbestemmelse, hvor det i starten primært var en mindre gruppe, som stod for at få udviklingen i den rigtige retning.

Det er også her, at proof-of-stake kommer ind i billedet,  som blev nævnt i videoen i starten. Proof-of-stake skal gøre det langt hurtigere at foretage transaktioner i forhold til Bitcoin. For en nærmere forklaring på forskellen kan jeg anbefale denne video.

Cardano skriver i deres roadmap, at når de lykkedes med deres decentralisering, så vurderer de selv, at de er mere end 50-100 gange mere decentraliseret end mange andre kryptovalutaer,  som bruger Blockchain. Der er ingen tvivl om, at deres store ambition er at skabe et netværk, som vil ændre landskabet for kryptovalutaer.

Smart Contracts

Du har sikkert hørt om dem gennem Ethereum, da det var en ny idé til, hvad man kunne bruge Blockchain til. I dag koster det mange penge, selvom prisen er faldet, når du skal overdrage skødet på dit hus. Eller hvis du skal opsætte en kontrakt om, hvor meget I hver især ejer af et firma. Alt dette vil du i fremtiden kunne gøre via smart contracts. Se denne video for en forklaring på smart contracts.

Med hensyn til Cardano så vil du i fremtiden kunne udvikle apps gennem deres Blockchain på samme måde, som du kan med Ethereum. Ideen er, at det skal være lettere for ikke-kryptovaluta-personer at skabe smart contracts. Dette vil åbne kryptovaluta-verden op for myndigheder og virksomheder og gøre det muligt for dem at bruge teknologien.

Smart Contracts gør det også muligt, at alle kan skabe deres kryptovaluta, både hurtigt og nemt.

Skalering

Skalering er en stor udfordring, når det kommer til kryptovalutaer. Med Bitcoin så vi problemet, da efterspørgsel (og dermed kursen) steg massivt. I perioder kunne det tage flere dage at overføre fra en konto til en anden og da Bitcoin ikke ejes af nogen, kunne du ikke ringe og spørge, hvor dine Bitcoin blev af. Bitcoin og folkene bag Bitcoin Cash var ikke enige om, hvordan man skulle løse dette problem, og derfor har vi i dag dem begge.

Cardano mener, at de har løsningen på skaleringsproblemet inden for kryptovalutaer. Det handler om at optimere processerne bag, hvad de allerede gør. Der er ikke så meget information om det på deres roadmap, fordi det først er noget, de er gået i gang med i 2019, og de forventer, at  der sker mere i løbet af 2020.

Governance

Dette punkt er længere ude i fremtiden, da det er sat til 2020. Det er også det sidste punkt, som de beskriver i videoen. Med governance tænkes der ikke på stater men på selve netværket. Det kan være, hvordan der stemmes på beslutningen i netværket og at de gerne vil skabe en form for nationalbank for krypotovalutaer. Ideen med det sidste er, at der pt. kun er en runde, hvor nye virksomheder kan skaffe penge, den såkaldte ICO når de kommer på markedet. Her vil Cardano skabe en platform, hvor man kan skaffe mere kapital over flere runder.

Når dette punkt er indført, så vil de nuværende programmører fra Cardano heller ikke længere have magten over Cardano netværket.

CFD’er er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. 75% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Sådan påvirkes prisen på Cardano

Kursen på Cardano fra august 2018 til august 2019.

Kursen på Cardano er påvirket gennem udbud og efterspørgsel. Cardano handles på over 100 kryptovaluta-børser. Dette er godt for kursudviklingen, da der hele tiden er købere og sælgere, som finder hinanden. Det er grunden til, at kursen på Cardano bevæger sig markant hver eneste dag. På nedenstående billede kan du se et eksempel for en tilfældig dag på, hvordan kursen påvirkes af køb og salg.

Hos eToro ser du ikke køb og salg på samme måde som en børs. Det er også grunden til, at du ikke ser eToro på listen over børser, hvor du kan købe Cardano, selvom du kan det. Du handler direkte med eToro, men de fastsætter prisen udfra markedet, så du har mulighed for at eje de Cardano Coins, som du køber.

Det spændende for kursen i fremtiden er, at man har medindflydelse på udviklingen, når man ejer Cardano, så den kan komme til at stige massivt i værdi frem til slutningen af 2020.

Salg og køb af Cardano.

Hvordan kan jeg bruge Cardano?

For at bruge Cardano skal du hente Daedalus wallet, som du finder som link via Cardanos hjemmeside. Du kan også klikke her for at downloade den.

Når der bliver udviklet nye kryptovalutaer på Cardano netværket, så vil de også komme herind. På sigt bliver Daedalus meget mere end en wallet, da den også vil fungere som en app store med de applikationer, som bliver skabt på Cardano netværket. Hver gang der er en app, som vil den også have en kryptovaluta, så en kryptovaluta fungerer ikke helt ligesom en fiat valuta, da en fiat valuta udelukkende er et betalingsmiddel. Kryptovaluta kan både være et betalingsmiddel, men de kan også være meget mere end det.

Når du har downloadet den til din computer, vil den se ud som på ovenstående billede. I første omgang har du ingen Cardano på din konto, så du skal vælge “Receive” for at få dem over på din wallet. Her får du den adresse, som du skal sende Cardano til.

Hvis du allerede havde Cardano, ville du kunne se dem på forsiden, og du vil have mulighed for at vælge “Send.” Det bruger du, hvis du vil betale nogen med Cardano, eller hvis du vil overføre dem til en kryptovaluta-børs for at handle med dem. Det er uklart, om du pt. kan overføre dine Cardano fra eToro til din Cardano wallet. Jeg ville vælge at spørge support, hvis du allerede nu ved, at du vil bruge dem på denne måde. Hvis du køber dem for at tjene penge på dem, er det knap så vigtigt.

Hvis du køber Cardano gennem eToro, behøver du ikke downloade deres wallet, medmindre du på sigt gerne vil flytte dine Cardano (ADA) på sigt. Hvis du udelukkende køber Cardano for at spekulere i dem, så kan du også vælge at lade dem stå hos eToro. Pt. kan du ikke flytte dem til din eToro Wallet. På sigt burde eToro Wallet få alle de kryptovalutaer, som du også kan købe på platformen.

Er Cardano en god investering?

Markedsværdien på Cardano fra august 2018 til august 2019.

Markedsværdien på Cardano fra august 2018 til august 2019.

Hvis de lykkedes med alt i deres roadmap, så kommer det til at være en virkelig god investering, fordi der vil komme meget efterspørgsel til netværket. Et ambitiøst projekt har altid risikoen for at gå den forkerte vej, så der er ikke tale om en sikker investering, fordi den også kunne ende med at falde drastisk i værdi, hvis de ikke lykkedes med projektet, eller hvis der sker noget med Cardano.

Jeg finder det dog interessant med disse 3. generations kryptovalutaer, fordi jeg tror på, at en af dem bliver en stor vinder. En anden af disse er IOTA. Jeg tror mere på Cardano end IOTA, fordi Cardano minder meget om Ethereum men med mere bygget på sig. Så de er værd at investere i nu og så holde øje med udviklingen.

Ethereum er f.eks. 20 gange så meget værd som Cardano, så det kan vise sig at ende som en god investering at købe Cardano i dag. Hvis de holder deres ambitiøse plan, kan du allerede se en stor udbetaling i slutningen af 2020.

CFD’er er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. 75% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Charles Hoskinson forklarer i denne 45 minutter lange video, hvad det er, at de gerne vil opnå.